Atunci cand te decizi cum va arata dormitorul celor mai mici membri ai familiei, nu va trebui sa te gandesti doar la mobilierul si la schema de culori care il va decora, ci va trebui sa tii cont si de o premisa, si anume ca aceasta camera trebuie sa creasca odata cu ei.

Decorarea unei camere pentru copii trebuie sa raspunda unor scopuri multiple, de exemplu, un spatiu pentru magie si joaca in functie de varsta copiilor.

Cu toate acestea, nu poti lasa deoparte unul dintre cele mai importante aspecte, si anume asigurarea unui spatiu sigur si confortabil.

Pe langa faptul ca devine locul lor obisnuit de joaca, dormitorul lor ar trebui sa ii ajute sa se odihneasca si sa se relaxeze, iar pe masura ce cresc, ar trebui sa ii incurajeze sa studieze si sa se concentreze.

Dar cum se poate realiza acest lucru? In continuare, iti vom oferi cateva sfaturi practice despre cum sa alegi mobilierul pentru dormitorul copiilor.

Cu urmatoarele recomandari, vei invata cum sa amenajezi corect camera si vei reusi sa aranjezi corect mobilierul.

Tine cont de varsta copilului

Atunci cand faci alegerea pentru pat, birou sau dulapul din camera copilului, trebuie sa ai in vedere nevoile sale de moment, dar si faptul ca el e in continua crestere.

Cu siguranta, patul cu protectie speciala, pe care il foloseste cand e bebelus, va trebui inlocuit dupa un an sau doi de folosinta.

De asemenea, va trebui sa tii cont ca salteaua si cadrul vor trebui si ele schimbate o data la 5-6 ani.

Orienteaza-te dupa inaltimea si greutatea din momentul in care achizitionezi obiectele de mobilier, dar avand in vedere si evolutia sa imediat urmatoare.

In plus, toate piesele trebuie sa fie confectionate special pentru cei mici, adica antialergice, rezistente la sarituri dar si cu un sistem bun de ventilatie.

Amenajeaza ergonomic spatiul

Pe langa obiectele de mobilier strict necesare din camera celui mic, un aspect important este organizarea ergonomica a spatiului.

De exemplu, cand vorbim de un bebelus, e important ca masa de infasat si patutul pruncului sa fie asezate in apropiere unul de celalalt pentru a permite accesul facil de la o piesa de mobilier la alta.

La fel, fotoliul pentru alaptat, daca exista in camera, trebuie amplasat si el in imediata apropiere a patutului celui mic, pentru a usura activitatea mamei.

Odata ce micutul creste, e important sa aiba un loc sa se poata juca in voie, de exemplu, in mijlocul camerei. De aceea, nu ar fi rau sa amplasezi biblioteca sau sifonierul aproape de pereti, astfel incat puiul sa aiba libertate de miscare.

Creeaza spatii distincte pentru fiecare activitate

Odata cu cresterea, copiii trebuie sa beneficieze de spatii distincte pentru joaca, odihna si activitatile scolare.

In acest fel, ei se vor obisnui cu ideea de a acorda fiecarei activitati timpul si energia de care este nevoie.

Acestea pot fi aranjate in locuri diferite din camera si delimitate de exemplu cu ajutorul unor covoare distincte.

Ai grija sa creezi zona de birou, unde isi face temele, in apropierea unei ferestre, pentru a beneficia de cat mai multa lumina naturala in timpul zilei.

Daca acesta va fi asezat chiar in fata geamului si paralel cu el, poti alege scaune de birou pentru copii nu foarte inalte, care sa nu taie din vizibilitate.

Pastreaza-i jucariile in cutii special amenajate

E important ca juniorul sa se obisnuiasca sa pastreze ordinea inca de la o varsta frageda.

Faceti primii pasi in acest sens, ajutandu-l, la inceput, sa-si adune jucariile, pentru ca apoi sa-l incurajezi sa faca acest lucru singur, pe masura ce creste.

In acest fel, va invata ca aceasta este una din responsabilitatile sale. Exista pe piata o multitudine de cutii decorative, foarte practice pentru depozitarea jucariilor sau a gadgeturilor.

Realizate din diverse materiale si culori, ele vor fi apreciate si de catre cel mic. Plus ca, arata bine in orice tip de amenajare.

Varsta copilului „dicteaza” culoarea din camera

In camera copilului, in special atunci cand e in faza de bebelus, e bine sa existe o gama putin diversificata de culori, pentru ca atmosfera sa fie una linistita, de calm si relaxare.

Pe masura ce creste, el isi va diversifica preferintele si optiunile de aranjament. Totusi, nu trebuie sa alegi mai mult de 3-4 culori pentru decor la varste mici.

Pana la 6-7 ani, sunt recomandate nuantele pastelate pentru mobilier si pereti. Ulterior, copiii vor prefera culorile mai intense de mobilier.

De exemplu, multi baieti ar prefera un cadru de pat sub forma unei masini, in nuante tari, de rosu si albastru.

Etaleaza-i trofeele si diplomele

Chiar daca nu este multiplu campion la vreun sport pana la 4 ani, e bine sa incurajezi si sa stimulezi dorinta de reusita si succes a celui mic si sa-i pui in evidenta orice rezultate obtinute.

Atunci cand e adolescent, de exemplu, el va dori sa-si expuna trofeele de la invatatura sau sport pe rafturile din camera sa, chiar si pentru perioade scurte.

In plus, chiar daca nu este un mare fan al lecturii, cel mic va achizitiona, in timp, si cateva carti preferate pe care va dori sa le pastreze, de aceea nu uita de importanta unei etajere sau a unei mici biblioteci.

Nu decora excesiv camera

Copiii au nevoie de mult spatiu pentru a se misca, a se juca, a depozita hainele si a se distra cu prietenii.

Proiecteaza in functie de copilul tau: un copil mic are nevoie de mult spatiu pe podea pentru joaca, in timp ce un adolescent are nevoie de locuri pentru activitati ale adultilor, cum ar fi vizitele prietenilor.

Tinand cont de aceste cerinte, nu aglomera prea mult spatiul, deoarece chiar si in primii ani de viata sunt mai predispusi la cazaturi sau la a se lovi de obiecte pana cand invata sa isi coordoneze bine echilibrul si inteleg notiunea de spatiu.

Daca este posibil, foloseste un element suplimentar sau un fotoliu puf pentru a evita aceste accidente.

Toate aceste sfaturi te pot ajuta sa decorezi camera copiilor din casa ta in cel mai creativ mod posibil, tinand cont intotdeauna de parerea celor mici si stiind ca acesta trebuie sa fie spatiul lor de joaca si de dezvoltare personala.

Elibereaza-ti copilul din tine prin decorarea camerei celor mici, valorificand fiecare centimetru de spatiu fara a-l aglomera cu obiecte inutile.

{{clean}}
{{clean2}}
{{clean3}}

4 thoughts on “Sfaturi de care sa tii cont atunci cand amenajezi camera copilului.

  1. Este un articol foarte util pentru mine, deoarece ma ajuta sa imi imbunatatesc tehnicile de machiaj si sa descopar noi trucuri pentru a arata impecabil in orice situatie.

  2. Sunt impresionata de profesionalismul autorului si de modul in care a abordat subiectul. Se vede ca are o vasta experienta in domeniu si stie exact ce vorbeste.

  3. Imi place cum au fost prezentate diferitele tipuri de machiaj si cum au fost explicate avantajele si dezavantajele fiecaruia. Ma ajuta sa inteleg mai bine ce mi se potriveste cel mai bine.

  4. Articolul este foarte interesant si mi-a deschis ochii cu privire la importanta machiajului in viata unei femei. Am aflat multe informatii noi si sunt recunoscatoare pentru asta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *