Vi se pare ca va ia mai mult timp decat majoritatii oamenilor atunci cand aveti de luat o decizie? Va este greu sa va concentrati atunci cand e mult zgomot in jur? Vi se intampla des ca altii sa va spuna „nu mai fi atat de sensibil” sau „nu mai lua totul atat de personal”?

Daca va asimilati cu una dintre cele 3 intrebari, se poate sa fiti o persoana extrem de sensibila sau HSP. Avand in vedere ca doar una din cinci persoane poseda aceasta trasatura de personalitate, este destul de uzuala, dar astfel de indivizi inca sunt priviti ca fiind o minoritate.

Binenteles, asta nu este neaparat un lucru rau.

Cercetarile asupra gradului ridicat de sensibilitate au inceput prin anii 90’, prima fiind Elaine N. Aron, doctor in psihologie care a reusit sa publice mai multe carti si studii despre acest subiect.

A fi o persoana extrem de sensibila inseamna ca posezi cateva obiceiuri si calitati pozitive, uimitoare. Desi s-ar putea ca voi sa nu gasiti aceste caracteristici atat de fascinante, ele chiar sunt.

1. Sunt extrem de intuitive
Abilitatea de a simti mult mai profund decat alte persoane mai putin sensibile este una dintre cele mai remarcabile particularitati ale acestor tipuri de oameni. Pot dezvolta un subiect mai mult ca oricine. Autorul Ghidul de Supravietuire al Unei Persoane Extrem de Sensibile si a altor carti, Ted Zeff, doctor in psihologie, spune ca „Au o intuitie foarte buna si incearca sa te cerceteze in amanunt pentru a-si da seama cine esti.”

2. Reactiile lor emotionale sunt amplificate
Persoanele cu un grad ridicat de sensibilitate vor demonstra mult mai multa compasiune intr-o situatie sau se vor ingrijora mai mult fata de sentimentele celor din jur atunci sunt puse intr-o atmosfera negativa.

3. Sunt obisnuite sa fie catalogate ca fiind prea sensibile si sa fie intrebate de ce iau totul atat de personal
Dr. Ted Zeff a intervievat un grup de barbati din India si Tailanda, unde a descoperit ca acestia aveau sanse mai mici de a fi numiti prea sensibili, spre deosebire de barbatii din Statele Unite, care erau ridiculizati mai mereu. Se pare ca este doar o problema de cultura. Acesta spune ca aceeasi persoana care este batjocorita pentru faptul ca este prea sensibila va fi pretuita intr-o alta cultura.

4. Au nevoie de mult timp pentru a lua decizii
Chiar si in situatiile fara un raspuns corect sau gresit, o persoane cu un nivel ridicat de sensibilitate va fi mult mai atenta chiar si la cele mai mici detalii ce i-ar putea afecta decizia. Cercetand partile bune si cele rele, unei astfel de persoane ii va lua mai mult timp decat majoritatii pentru a lua o decizie.

In ultimul numar al revistei Aron’s Confort Zone, se explica exceptia: Atunci cand o HSP ajunge la o concluzie in privinta a ceea ce este corect si ce nu, el sau ea va reusi sa faca alegerile corecte mult mai repede in viitor.

5. Aproximativ 30% din persoanele extrem de sensibile nu sunt introvertite
Nu toate persoanele sensibile au firi introvertite. Dr. Aron spune ca cei cu un nivel ridicat de sensibilitate si care sunt extrovertiti, cel mai probabil, au fost crescuti intr-un mediu social foarte unit, precum un oras mai mic sau un loc in care expunerea si interactiunea cu alte persoane era inevitabila.

6. Sunt foarte buni jucatori in echipa
Persoanele extrem de sensibile pot fi membrii valorosi in echipe si buni colegi de munca datorita abilitatii lor de a procesa gandurile si ideile mult mai in amanunt. Dar aceste persoane nu ar trebui puse in situatia de a lua decizia finala. Spre exemplu, o astfel de persoana ar fi perfecta pentru a diagnostica un pacient, dar altcineva va trebui sa ia deciziile mai dificile, precum daca este sau nu nevoie de operatie.

7. Sunt mai predispuse la depresie si stari de anxietate
„Daca ai avut parte de numeroase experiente negative in viata, asa ca nu te simti in siguranta in lume sau acasa ori…la scoala, sistemul nervos se va seta pe anxietate”, spune Aron.
Nu toate persoanele sensibile dezvolta aceste stari. De fapt, cei care ii sustin si care le inteleg sensibilitatea emotionala pot preveni respectivele tulburari.

8. Sunetele enervante ii irita teribil pe cei cu un grad ridicat de sensibilitate
Din moment ce o astfel de persoana aude totul amplificat, zumzaitul acela enervant de la lumina fluorescenta probabil ca nu va deranja pe majoritatea, dar este destul pentru a aduce o HSP in pragul nebuniei. Pot fi foarte usor afectate de aspecte pe care altii le considera nesemnificative, in asa fel incat se simt acaparate de ele.

9. Sunt bine crescute
Conform lui Dr. Aron, persoanele extrem de sensibile sunt si foarte constiincioase si deci, se vor comporta mult mai atent fata de cei din jur si vor demonstra cele mai impecabile maniere.

10. Simt mult mai direct efectul criticilor
La ceea ce persoanele mai putin sensibile vor spune Mi-e indiferent si vor ignora, cele extrem de sensibile vor fi foarte de afectate si prin urmare, vor adopta tactici de evitare, precum lingusirea altora (pentru a nu mai exista aspecte de criticat) sau se vor rezuma la auto-criticism si vor evita intreaga situatie.

11. Fie prefera sa fie proprii angajati, fie sa lucreze intr-un birou linistit
Majoritatea persoanelor sensibile prefera sa lucreze pentru ele insesi sau de acasa pentru ca au mai mult control asupra agendei zilnice. Pentru cele care nu isi permit un astfel de lux, ar prefera sa lucreze intr-un birou micut si linistit decat intr-un mediu deschis.

4 thoughts on “11 trasaturi uimitoare ale unei persoane extrem de sensibile

  1. Am gasit acest articol foarte interesant si informativ. Mi-a placut faptul ca au fost prezentate diferite tipuri de produse de protectie solara, precum creme, lotiuni si spray-uri. De asemenea, sfaturile privind modul corect de aplicare a acestor produse sunt foarte utile. Este important sa acordam atentie protectiei pielii impotriva razelor UV.

  2. Articolul abordeaza un subiect foarte important si actual, si anume cum sa ne protejam pielea impotriva razelor solare. Sunt foarte utile sfaturile oferite si informatiile despre factorii de protectie solara. Este esential sa ne protejam pielea impotriva efectelor nocive ale soarelui pentru a preveni problemele de sanatate pe termen lung.

  3. Apreciez faptul ca articolul abordeaza subiectul machiajului in mod detaliat si ofera sfaturi practice pentru fiecare pas. Este important sa ne informam corect inainte de a ne machia, iar acest articol este o resursa foarte buna in acest sens.

  4. Articolul este foarte interesant si util pentru femeile care doresc sa afle mai multe despre machiajul de zi cu zi. Sunt de acord cu sfaturile oferite si voi incerca sa le aplic si eu. Multumesc pentru informatii!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *